Türkiye’de asgari ücret, Ocak 2024’ten bu yana 17 bin 2 TL olarak uygulanıyor. Dolar bazında son yılların en yüksek asgari ücreti olan bu rakam dahi, yılın ilk 4 ayında enflasyon karşısında yenik düşmüş görünüyor. Zira, Türk-İş’in “Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırması” uyarınca; açlık sınırı asgari ücretin üzerine çıktı. Yoksulluk sınırına ise, 3 asgari ücret alındığında dahi ulaşılamıyor. Arz Takvimi okuyucuları ile birlikte detaylara göz atalım…
Enflasyonun beli kırılamıyor… Türk-İş’in açıkladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırması; 4 kişilik ailenin “yeterli ve dengeli beslenebilmesi için” 1 ayda yapması gereken gıda harcamasının 17 bin 725 TL’ye yükseldiğini ortaya koydu. Bu rakam, yalnızca “gıda harcamalarını” kapsadığı için, ailenin diğer giderleri söz konusu meblağa dahil değil.
“Yoksulluk sınırı” olarak tanımlanan ve 4 kişilik ailenin “giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık vb.” ihtiyaçları için yapması gereken 1 aylık harcamanın tutarı ise 57 bin 736 TL olarak tespit edildi. Bahse konu rakama, hanesine 3 asgari ücretin toplamı kadar gelir giren ev halkı dahi ulaşamıyor. Bu durum, Türk halkının büyük çoğunluğunun “yoksulluk sınırı altında” yaşadığını ortaya koyuyor.
En güncel ekonomi, finans, borsa ve yatırım haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre, ülkemizde bekar bir çalışanın yaşam maliyeti dahi asgari ücreti geride bırakmış durumda. Bekar bir çalışanın Nisan 2024 itibariyle 1 aylık yaşam maliyeti 22 bin 991 TL olarak hesaplandı. Bu durum, çalışanların yarısından fazlasının asgari ücretle istihdam edildiği ülkemizde; pek çok kişinin aile kurmak bir yana, kendi yaşamını dahi idame ettiremeyecek durumda olduğunu ortaya koyuyor.
Türk İş tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk verilerini destekleyen bir diğer veri de SOIC’den geldi. Kuruluş tarafından yapılan araştırmaya göre Mart 2024 itibariyle dünyada en yüksek enflasyon ülkemizde görüldü. İlk 4 ülke haricindeki onlarca ülkeye “enflasyon oranı” konusunda fark atan ülkemizi takip eden diğer ülkeler ise şu şekilde:
Türk İş tarafından yapılan araştırmada yıllık gıda enflasyonunun Nisan da yüzde 74,88 olarak gerçekleştiği görüldü. Aylık bazda gıda enflasyonunun ise yüzde 5,55 seviyesinde olduğu kayıtlara geçti. Aylık enflasyonun yıllıklandırıldığında, gıda enflasyonunda herhangi bir düşüşün olmadığı da görülüyor. Bu durum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırım döngüsü ile elde etmek istediği fiyat istikrarına henüz ulaşılamadığı anlamına geliyor.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Memura Toplu Sözleşme İkramiyesi Ödenecek
5 TL Madeni Para Artık Piyasada Sürekli Dolaşımda Olacak 2024
Bakan Şimşek: Borsa Oyun Alanı Değil, Okullarda Finansal Okuryazarlık Dersi Olacak
Kira Artış Sınırı Yüzde 25 Kalktı mı, Ne Zaman Kalkacak 2024?
Nisan Enflasyonu Beklentiden Düşük Geldi, Yıllık Yüzde 70’e Yaklaştı!
Bakan Mehmet Şimşek, ABD’de Yatırımcıların Türkiye İlgisinden Memnun
Yorumunu Yaz