Göreve geldiği günden bu yana sıkılaşma yönünde önemli adımlar atan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uyguladıkları “Orta Vadeli Plan” kapsamında bir dizi değerlendirmede bulundu. Enflasyonu düşürmenin öncelikleri olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, bu doğrultuda para politikasının bir müddet sıkı kalacağını deklare etti. Öngörülebilirlik noktasında rutini yakalama gayretinde olacaklarını belirten Bakan; ekonomiye dair geniş yelpazede noktalara değinen bir beyanat verdi, işte detaylar…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalar maddeler halinde şu şekilde özetlenebilir:
Para politikası bir müddet sıkı kalacak. Enflasyonu düşürmek önemli bir önceliğimiz. Aylık veriler, yıllık bazda enflasyonun düşeceğine işaret etmeye başladı. Dünyada enflasyonla mücadele ortalama 3 yılda başarılı oluyor, biz de bu süreçte enflasyonu dizginlemiş olacağız; 2026 yılında tek haneli enflasyonu görürüz.
Kur oynaklığı azaldı, uzun vadeli finansmana erişim ve öngörülebilirlik arttı. Bu doğrultuda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından not artışı bekliyoruz.
En güncel borsa, hisse ve halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Kamu maliyesinin de dezenflasyonu desteklemesi lazım, deprem harcamaları haricinde bu durum gerçekleşiyor diyebiliriz. Mali disiplini sürdürmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık, devam edeceğiz.
İlk hedef fiyat istikrarı. Bunun ardından mali disiplin, ve cari açığı yönetilebilir hale getirmek hedeflerimiz arasında. Fiyat istikrarı olmadan yatırım gelmez. 2025 yılı ile birlikte cari açığı yüzde 2,5 dolayına çekmek istiyoruz.
TCMB rezervlerinde Mayıs ayından bu yana 47 milyar dolar artış yaşandı, rezerv artışı finansal istikrar açısından önemli. CDS’lerin düşüşünden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırmasına kadar hepsi bir birini tetikleyen süreçler.
2024 yılında ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası ECB faiz indirimlerine başlayacak. İç talebi bir miktar daraltırken, uluslararası para genişlemesinden faydalanmalıyız. Bunun için de ihracatı önceliklendirmeliyiz.
Yerel seçimler öncesi bir miktar belirsizlik fiyatlanıyor olabilir ancak ekonomide esas düzelmeyi seçim sonrasında görmeye başlayacağız. Yapısal reformlara ağırlık vereceğiz; bu noktada yapacaklarımızın yelpazesi çok geniş.
Ülkemizin önünde 15-20 yıllık bir fırsat penceresi var. Zira halen nüfusumuz pek çok ülkeye göre genç. Bunu değerlendirmemiz lazım. İnsan sermayemizdeki katma değeri de yükseltmemiz gerekiyor.
Borçluluk konusunda dünya ortalamasından iyi durumdayız. Dünyada bu oran yüzde 333 iken Türkiye’de yüzde 117 dolayında bulunuyor. Altın ithalatı noktasında dengelenmeyi de TL’nin reel değerlenmesi sonunda yakalanmasını bekliyoruz.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Memura Toplu Sözleşme İkramiyesi Ödenecek
5 TL Madeni Para Artık Piyasada Sürekli Dolaşımda Olacak 2024
Bakan Şimşek: Borsa Oyun Alanı Değil, Okullarda Finansal Okuryazarlık Dersi Olacak
Kira Artış Sınırı Yüzde 25 Kalktı mı, Ne Zaman Kalkacak 2024?
Nisan Enflasyonu Beklentiden Düşük Geldi, Yıllık Yüzde 70’e Yaklaştı!
Açlık Sınırı Asgari Ücretin Üzerine Çıktı
Yorumunu Yaz