Borsada hisselerin sergileyeceği performansı ön görebilmek için pek çok farklı gösterge üzerinden analiz yapılmaktadır. Bu göstergelerden biri de aracı kurum dağılımı analizidir. Aracı kurum dağılımı, hisselerin hangi aracı kurumlar üzerinden alındığını ve satıldığını gösterir. Yatırımcılar bu konuda “AKDE nasıl bakılır” gibi sorular yöneltse de, doğru kullanım “AKD” şeklindedir. Zira bu ifade, “aracı kurum dağılımı” ibaresinin kısaltmasıdır. Borsa hisse AKD nasıl bakılır, nasıl yorumlanır; işte detaylar…
Borsa İstanbul’da aracılık faaliyeti yürüten onlarca kurum bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Yatırımcıların işlem yaptıkları aracı kurumlar üzerinden hisse alım satım işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler, hisselerin kimler tarafından alındığına ve satıldığına yönelik yatırımcılara ve analistlere fikir vermektedir. Borsada söz konusu AKD incelemesi ücretli uygulamalar üzerinden görülebilmektedir. Örneğin Matriks vb. pek çok uygulama, hisselerin AKD verilerini kullanıcılara sunmaktadır.
En güncel borsa, hisse ve halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Aracı kurumlarda, borsada işlem yapan bütün yatırımcılar hesap açabilir. Bununla birlikte, kurumların kendilerine dair kıstasları olabilmektedir. Hem bu kıstaslar, hem de kullanıcıların tercihleri nedeniyle; bireysel yatırımcıların ve kurumsal yatırımcıların ağırlıklı olarak kullandıkları aracı kurumlar hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Bununla birlikte yabancı yatırımcıların ağırlıklı olarak işlem yaptığı aracı kurumlar da kamuoyunun malumudur.
Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’da genellikle BofA (Bank of America), HSBC, ICBC, QNB, Global ve Ünlü Menkul gibi aracı kurumlar üzerinden işlem yapmaktalar. Dolayısıyla bu aracı kurumları AKD’nin alış tarafında görmek genellikle yabancı yatırımcının söz konusu hisseyi aldığına ve satış tarafında görmek de yabancı yatırımcının bahse konu hisseyi sattığına yönelik olarak yorumlanır.
Kurumsal yatırımcılar ve büyük portföy sahibi yatırımcılar genellikle yukarıdaki aracı kurumlara ek olarak; A1 Capital, Osmanlı, Deniz Yatırım, Yatırım Finansman, Info, Gedik Yatırım, ALB, Ahlatçı, Meksa, Trive, Marbaş ve Oyak gibi aracı kurumlardan işlem yapmaktadır.
Bireysel yatırımcılar ise daha çok; Ziraat Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım, Garanti Yatırım ve İş Yatırım gibi aracı kurumları tercih etmektedir. Bu bilgiler üzerinden AKD’nin alış ve satış tarafında bireysel mi, yoksa yerli / yabancı kurumsal yatırımcı mı olduğuna dikkat edilerek yorum yapılmaktadır.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Kervan Gıda (KRVGD Hisse) 2024 İlk Çeyrek Bilançosu Nasıl Geldi?
Onay Bekleyen Halka Arz Şirketleri 2024 – 2025 Arz Takvimi Hisseleri
Gelecek Hafta Halka Arz Var mı 2024?
Bossa 2024 İlk Çeyrek Bilançosu Nasıl Geldi?
Bu Hafta Cezası Bitecek Hisseler 2024
Akenerji (AKENR Hisse) 2024 İlk Çeyrek Bilançosu Nasıl Geldi?
Yorumunu Yaz