SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Migren tedavisine “Botox”

Güncelleme: 20:02 - 07.12.2023
Migren tedavisine “Botox”

Her 10 kişiden birini etkileyen migrenin, yanıp sönen ışıklar, zig-zag çizgileri, yarım görme ve geçici görme kaybı şeklinde kendini gösterdiğini bildiren Bilici, tüm bunlarla beraber kollar, bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük, konuşmada veya algılamada güçlük gibi öncü semptomların eşlik ettiğinde migrenden muzdarip biri migren krizinin geldiğinin anlaşılabileceğini kaydetti. Ayrıca Migrenöz vertigo olarak adlandırılan ve migren baş ağrısı ile birlikte veya ağrıdan bağımsız ortaya çıkabilen baş dönmesi ataklarını yaşayanların sayısının da az olmadığını vurgulayan Bilici, “Stres, kaygı, hormonal değişiklikler, parlak veya yanıp sönen ışıklar, yiyecek ve uyku eksikliği dahil olmak üzere birçok neden migren baş ağrısı için tetikleyici olarak kabul ediliyor” diye konuştu.

Bilici, migren hakkında bilgilerini paylaşırken, tedavi yöntemine de değinerek, tedavilerin temelinde baş ağrısı ataklarının önlemeyi amaçladıklarının bilgisini verdi. Bu amaçla öncelikle migrenin şiddetini ve sıklığını azaltmak için kullanılan koruyucu ilaçlar, sonra da atak sırasında ağrı ve diğer semptomları durdurmak için ağrı kesici ilaçların kullanıldığını dile getiren Bilici, koruyu ilaçların düzenli olarak alınması gerektiğine dikkat çekti.  Ayrıca Bilici, bunların yanı sıra migren özelinde geliştirilmiş migren aşısının da migrenli hastaların hayatını kolaylaştırdığını söyledi.

Tedaviler hakkında bilgilerini paylaşmaya devam eden Bilici, kronik migren bulgularına sahip kişilerin ağrılarını gidermek amacıyla botoks tedavisinin de uygulanabildiğini belirterek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Migren hastalarında etkinliği bilimsel olarak kanıtlanan botoks kullanımında, kronik migrenli kişilerde duysal sinir uçlarından salınarak ağrıyı başlatan kimyasal ileticiler bloke ediliyor. Bu kimyasal ileticilerin salınımının önlenmesi sonucunda, cilt altındaki sinir uçlarından santral sinir sistemine ulaşan ağrı yolakları aktive olamıyor ve böylece ağrı beyne ulaşmadan kontrol ediliyor. Kronik migrenli hastaların yüzde 75’inde botoks kullanımı etkili oluyor. Botoks enjeksiyonları kronik migren tedavisinde ilk bir yılda üç ay aralıklarla yapılıyor. Bir yıl sonrasında enjeksiyon süreleri hasta özelinde planlanıyor.”

Son olarak, çeşitli nedenlerle ilaç alamayan ya da ilaç almak istemeyen migren hastaları için alternatif bir tedavi yönteminin daha olduğunu paylaştığı bilgilere ekleyen Bilici, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA onaylı ve “Cefaly” adı verilen bu cihazın elektriksel stimülasyon esasına dayandığını belirtti. Deneyimli uzmanlar tarafından doğru kullanıldığında çok az riski ve yan etkisi olan bu cihazın ilaç yan etkileri ile ilgili sorunları olan insanlara migren tedavisinde yardımcı olabildiğini kaydeden Bilici, “Kafa bandı benzeri portatif bir cihaz olan Cefaly’nin kullanımında alın üzerine yapıştırılan elektrotlar yolu ile hastaya hafif elektriksel uyarılar veriliyor. Bu elektriksel uyarılar da migren baş ağrıları ile ilişkili bir siniri uyararak ağrıyı engelliyor” diye konuştu.

 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz