Türkiye’de enflasyonla mücadele kapsamında birbirinden önemli adımlar atılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından atılan adımlar henüz enflasyonun düşmesi için yeterli olmazken para piyasalarındaki yükselişler de devam ediyor. Söz konusu çalışmaların artması ve para sıkılaştırma politikasına devam edilmesi ile beraber birçok yeni kararın da devreye alınacağı ifade edilirken yapılan bir son dakika açıklaması da kredi kartı kullanıcısı milyonların gündeminde yer aldı.
Yerel seçimlerin ardından ilk olarak kredi kartı kullanımının azaltılması amacıyla kısıtlama getirilmesi gün deme gelirken ”Kredi kartlarına düzenleme olacak mı, limitler ve nakit çekimi miktarı düşürülecek mi, hangi düzenlemeler gelecek?” sorularına yanıt aranmaya başladı. Kredi kartları ile ilgili olarak yapılacak olan düzenlemeler gündemde yer alırken Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ferman, konuyla ilgili detayları anlattı. Kredi kartı kullanımının azaltılması için seçim sonrasında düzenleme yapılması beklendiği ifade edilirken kredi kartı kullanıcılarının merak ettiği bazı ayrıntılar da ortaya çıktı.
KREDİ KARTINA HANGİ DÜZENLEMELER GELECEK?
Prof. Dr. Ferman, “Banka kartı diye tabir edilen önemli bir kesim var. Bu kredili mevduat unsuru ile bir taraftan sıkılaştırıcı tedbirlere konu olabilir. Kredili mevduat çekimi son dönemde epey artmıştı. Bankalar enflasyondaki artış ve TL’deki değer kaybı çerçevesinde kredili mevduat hesaplarını artırmıştı.” dedi.
5 aydır kredi kartları kullanım faizlerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB tarafından herhangi bir yükseltme olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ferman, faizlerin yüzde 4’ün altında olduğunu hatırlattı. ”Buna karşın vatandaşın fırsat penceresini daraltmamak açısından seçim iklimi de göz önüne alınarak faiz aşağı tutuldu.” diyen Prof. Dr. Ferman, ”Birdenbire bankaların kredi kartı limitlerini üst noktalara çektiğini gördük.
Kredi kartları kredi kullandırma mekanizması bakımından bankalar göz önüne alındığında yasal bakımdan korunma oranı en yüksek, yasal takibi var, banka sıkıntıya düşerse bunu yetkilendirilmiş kredi takip kuruluşlarına iskontolu bir şekilde toptan satıyorlar. Burada bankalar kredi alacaklarını en üst düzeyde kontrol ve takip ile güvence altına almış oluyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Bazı kısıtlamaların gündeme geleceğinden bahseden Prof. Dr. Ferman, ”Burada bir miktar taksit sayılarının sınırlandırılması bazı kalemlerde taksitlerin ortadan kaldırılması gündeme gelebilir. Benzer uygulama bugün var, yurt dışı uçak biletleri ve kozmetikte olduğu gibi.” derken söz konusu düzenlemelerle sıkılaştırıcı enflasyonla mücadelede talebin kontrol altına alınacağı önlemlerin gündemde olacağının altını çizdi.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Memura Toplu Sözleşme İkramiyesi Ödenecek
5 TL Madeni Para Artık Piyasada Sürekli Dolaşımda Olacak 2024
Bakan Şimşek: Borsa Oyun Alanı Değil, Okullarda Finansal Okuryazarlık Dersi Olacak
Kira Artış Sınırı Yüzde 25 Kalktı mı, Ne Zaman Kalkacak 2024?
Nisan Enflasyonu Beklentiden Düşük Geldi, Yıllık Yüzde 70’e Yaklaştı!
Açlık Sınırı Asgari Ücretin Üzerine Çıktı
Yorumunu Yaz
%30 yaparlar