Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve desteğiyle bugün başlayan 18 Şubat’a kadar sürecek görüşmelerin resmi açılışında konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, sektörün içerisinden geçtiği bu zorlu dönemde doğaltaş ihracatının devamının bu tür sanal görüşmelerle sağlanabileceğini söyledi.
‘’Ortadoğu ülkeleri Sanal Ticaret Heyeti’’ görüşmelerinde Katar, Bahreyn, BAE, Kuveyt ve Umman’dan alıcıların 19 doğal taş ihracatçısı ile bir araya geleceğini belirten Mevlüt Kaya, şunları söyledi:
‘’Maden sektörümüz 2020 yılında Türkiye geneli 4,27 milyar dolar ihracat yaparken, Ege Maden İhracatçıları Birliği’miz 582 milyon dolarlık büyük dilimi doğal taş olmak üzere 931 milyon dolarlık katkı sağladı. Doğaltaş özelinde ihracatımız ise Ocak-Aralık 2020 döneminde %7’lik kayıpla 1 milyar 736 milyon dolar olarak gerçekleşirken, işlenmiş doğal taş ihracatımız yüzde 7’lik artışla 1 milyar 58 milyon dolara ulaştı. Ülkemiz madencilik sektörünün en önemli pazarları başta ihracatımızın yüzde 40’ını yaptığımız Çin olmak üzere AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleridir. 2020 yılı Ocak-Nisan döneminde Çin’e ihracatımızın duraksaması, diğer ülkelerde (özellikle Ortadoğu ülkelerinde) siparişlerin bekletilmesi dolayısıyla madencilik sektörü büyük sıkıntı yaşadı.”
Mayıs ayından itibaren Çin’den gelen doğaltaş talebinin kademeli olarak arttığını, bu sayede ihracat rakamların yıl sonunda toparlandığını vurgulayan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’İşlenmiş ürün üretimini teşvik etmek amacıyla da bu yıl ilk kez gerçekleştirdiğimiz ve 400’e yakın başvuru aldığımız Amorf Doğal Taş Proje Tasarım Yarışması’nın finalini 5 Ekim Dünya Mimarlık Günü’nde yine TİM başkanımızın da katılımıyla gerçekleştirdik. Amorf Doğal Taş Proje Tasarım Yarışma’mızın ikincisinin hazırlıklarına başladık. İhracatçının en büyük destekçileri arasında yer alan Eximbank ile üyelerimize yönelik bilgilendirme seminerleri organize ettik. Türkiye’nin maden sektöründeki rekabet gücünü artırıp, madenlerden aldığı verimi yükseltebilmesi için iyi yetişmiş nitelikli mühendislere ihtiyacımız var. Bu amaçla Maden Sektör Kurulu (EMİB, İMİB ve BAİB) olarak YÖK ile imzaladığımız protokol çerçevesinde 2020-2021 yılında maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliği seçen ve belirli bir sıralamada olan öğrencilere burs vermeye başladık.”
Avrupa Birliği’nin Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yürüttüğü projeler kapsamında Ege İhracatçılar Birliği tarafından başvurusu yapılan “Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Projesi”nin kabul edilerek resmi onayın aldığını belirten Mevlüt Kaya, bu proje ile iş kazalarının önemli ölçüde engellenebileceğini söyledi. BAE’nde devam eden inşaat projelerinin 2021 yılında yüzde 3.8 büyümesinin beklendiği, Katar’ın 2022’de Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Kaya, ‘’ Önümüzdeki on yıl boyunca 150 milyar dolar büyüklüğünde konaklama tesisleri, stadyumlar ve ulaşım terminalleri inşa edecek. Kuveyt doğaltaş sektöründe net ithalatçı bir ülke olup son yıllarda doğaltaş talebi artış göstermekte. Bahreyn’de yüzde 5,6 ile en hızlı büyüyen sektör inşaat sektörüdür. Doğal taşların inşaat sektörünün önemli bir girdisi olduğu düşünüldüğünde gelecek dönemde mega konut projeleri sayesinde ülkedeki doğal taş ticaretinin hareketleneceği beklenmektedir’’ dedi.
-‘’İşlenmiş doğal taş ihracatı arttı’’
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise Türk doğal taş ihracatının 2020 yılında yüzde 7’lik azalışla 1 milyar 736 milyon dolar olurken, işlenmiş doğal taş ihracatının yüzde 7’lik artışla 1 milyar 58 milyon dolara yükseldiğini söyledi.
Egeli doğaltaş ihracatçılarının 2020 yılında 582 milyon dolarlık ihracat yaparak Türkiye’de doğaltaş ihracatının lideri olduğunu kaydeden Eskinazi, ‘’İhracatlarının yüzde 73’ünü işlenmiş doğal taş ürünlerinden gerçekleştiren Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi doğal taş ihracatçılarımız her türlü takdiri hak ediyor. Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz, AMORF Doğal Taş Tasarım Yarışmasıyla katma değerli ürün üretimini arttıracak iklimi sağlamaya gayret ederken, sanal doğal taş ticaret heyeti organizasyonlarıyla üyelerinin dijital pazarlama yeteneklerinin artması için çabalıyor. 2021 yılında da Ege İhracatçı Birlikleri olarak sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleri yoğun mesai harcayacağımız başlıklar olacak’’ dedi.
-TİM Başkanı İsmail Gülle
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise, son yıllarda doğal yapı taşlarının tekrar keşfedildiğini söyledi.
Dünya mermer rezervinin, üçte birinden fazlasının Türkiye’de olduğunu, bunun ihracata da yansıdığını belirten İsmail Gülle, şunları söyledi:
‘’İşlenmiş doğal taş ihracatımızın 2020 yılında yüzde 7’lik artışla, 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi gerçekten de takdiri hak ediyor. Doğal taş ihracatının lideri Ege Maden İhracatçıları Birliği’mizin, işlenmiş doğal taş ihracatı, 2020’de, yüzde 12’lik artışla 426 milyon dolara ulaştı. 2019’da dünyada en çok doğal taş ihracatı gerçekleştiren 4.ülke olan ülkemiz, küresel doğal taş ihracatından yüzde 3,8 pay almıştı. Bu payın 2020’de, yüzde 4’ün üzerine çıkacağını öngörüyoruz. 2020’de en çok işlenmiş doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğimiz üç ülke sırasıyla, ABD, Suudi Arabistan ve İsrail oldu. 2020’de, işlenmiş doğal taş ihracatımız, ABD’ye yüzde 14, Suudi Arabistan’a ise yüzde 11 arttı. 2020 yılında Ortadoğu ülkelerine ihracatımız, yüzde 11’lik düşüşle 31,3 milyar dolar oldu.”
-Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Toragay da yaptığı konuşmada, doğal taşta çok büyük bir başarı yakaladığını söyledi. Doğaltaş ihracatçılarının pazar çeşitlendirmesi yaptığını vurgulayan Turagay, ‘’Pazar payını artırmamız lazım. ABD başarı örneği, yüzde 14 ihracatımızı artırdık ve 300 milyon dolarların üzerine çıktık. Avrupa’da birçok ülkeye ihracatımız arttı. Beyaz Saray’da, Vatikan’daki kiliselerde Türk mermeri var. 650 değişik renk ve çeşidi olan bir mermer. Maden sektörü 184 ülkeye ihracat yapıyor. Sanal ticaret heyetleri hayatımızın bir parçası olmaya devam edecek’’ şeklinde konuştu.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Teşkilat 4. Sezonu Bambaşka Bir Hikaye İle Ekrana Dönmeye Hazırlanıyor
En Sadık Köpek Cinsi Akita İnu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
“Yolcu360, ‘Bizim Yıldızımız’ dedi ve Yıldızlı Araç Kiralama Ofislerini Ödüllendirdi!”
Rusya’da Yetkililerinin iPhone Kullanması Yasaklandı
Altın, 1.649 TL Seviyesinde İşlem Görüyor
İtalya’da Öldürücü Sıcaklık Uyarısı
Yorumunu Yaz