Ülkelerin borçluluk risk durumunu gösteren; “Kredi Temerrüt SWAP’ı (Credit Default SWAP – CDS)”, ülkemiz için son yıllar da sürekli yükseliyordu. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından uygulamaya geçilen sıkı para politikası ile Türkiye’nin CDS puanı tarihi zirvesinden geri çekilmeye başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesi ile düşüş trendine devam eden CDS, bu hafta gördüğü 275 BPS seviyesi ile 2020 yılından bu yana en düşük düzeye indi. Türkiye CDS puanı iyileşmesi ile yabancı yatırımcının ülkemize girişi de paralellik gösteriyor; peki Türkiye Gri Liste’den ne zaman çıkacak, Arz Takvimi takipçileri ile birlikte detaylara göz atalım…
Pandemi sonrasında tüm dünyada oluşan enflasyonu dizginlemek adına merkez bankaları 2021 yılından başlayarak faizleri artırma yoluna giderken, aynı tarihlerde ülkemiz gevşek para politikasına geçmiş ve faizleri düşürmüştü. Bu durum, kısa sürede enflasyonu rekor seviyeye çıkardı ve yüksek enflasyon altında ülkemiz 3 yıl geçirdi. 2023 yılı Mayıs ayında yapılan genel seçimlerin ardından ise durum tersine döndü.
TCMB faiz artırımlarına başladı ve pey der pey yükseltilen faizler 2024 yılında yıllık yüzde 50 seviyesine kadar tırmandı. Bu durum, enflasyondaki artış oranını dizginlemeye başladı ve ülkemizin risk priminin de inişe geçmesini sağladı. CDS’teki düşüşün yanı sıra, ülkemize gelen yabancı yatırımcı sayısı ve gelen fonun büyüklüğü de gün be gün artış gösterdi.
En güncel borsa, hisse ve halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Özellikle tahvil ve hisse senedi girişleri gözlemlenen yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisini, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının pozitif raporları takip etti. Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünü artıran kurumlar, sıkı duruşun devam etmesi halinde yeni not artırımlarının gelebileceğini de belirtti.
Ülkemiz için devam eden tek beklenti uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not ve görünüm değiştirmesi de değil. Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) tarafından 2021 yılında “Gri Liste’ye” alınan ülkemizin, yakın gelecekte bu listeden çıkması bekleniyor.
Singapur’un hali hazırda dönem başkanlığı görevini üstlendiği Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü Genel Kurulu (Financial Action Task Force-FATF), 23 ila 28 Haziran tarihleri arasında bu ülkede toplanacak. Genel Kurul’da Türkiye’nin Gri Liste’den çıkarılması kararının da alınması bekleniyor. Bahse konu kararın haberinin 27-28 Haziran’da gelebileceği ön görülüyor.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
5 TL Madeni Para Artık Piyasada Sürekli Dolaşımda Olacak 2024
Agrotech (AGROT Hisse) Kripto Para Borsası Bitplus Açtı
Yapı Kredi Satışı İptal! Insider Trading mi Var?
TCMB Mayıs 2024 Faiz Kararında PAS Geçti, Sıkı Duruş Korunacak Mesajı Verdi
Bakan Şimşek: Borsa Oyun Alanı Değil, Okullarda Finansal Okuryazarlık Dersi Olacak
Yapı Kredi Satış Haberi YKBNK ve KCHOL Hisselerini Borsada Uçurdu
Yorumunu Yaz